Inteligentni sustavi upravljanja u zgradarstvu

Inteligentni sustavi upravljanja u zgradarstvu

Inteligentne instalacije postaju sve više dio naše svakodnevice jer zahtjevi korisnika postaju sve složeniji. Bez obzira radi li se o obiteljskoj kući ili stanu, poslovnim zgradama ili zgradama opće namjene, inteligentne KNX električne instalacije pružaju velike mogućnosti upravljanja rasvjetom, grijanjem, hlađenjem, sustavima zaštite, multimedijom i sličnim.

Što je KNX?

KNX je svjetski otvoren standard za upravljanje stambenim i nestambenim objektima. KNX tehnologija namijenjena je uporabi u električnim instalacijama te implementaciji automatiziranih funkcija i procesa u zgradama.

Zašto KNX?

Potreba za izgradnjom sustava za upravljanje stalno je u porastu. Bez obzira radi li se o obiteljskoj kući ili poslovnom kompleksu, sve je više aplikacija koje zahtjevaju napredni sustav upravljanja (klimatizacija, rasvjeta, sustavi grijanja, alarmni sustavi, upravljanje zavjesama, roletama, multimedijom …) U isto vrijeme, učinkovito i održivo korištenje energije postaje sve važnije. Tu na scenu nastupaju inteligentna rješenja upravljanja i nadzora svih takvih uređaja. U klasičnim instalacija napredno upravljanje uz učinkovitu potrošnju energije zahtjeva više ožičenja, izvoda iz senzora i izvršnih članova (aktuatora) do centra za nadzor i upravljanje. Tako masovno ožičenje znači veći napor za dizajn i instalacije, povećan rizik od požara i rastuće troškove.

KNX sustavi donose velike prednosti u odnosu na klasične instalacije: jednostavnije postavljanje instalacije, fleksibilnost u svakom trenutku i kraće vrijeme dizajniranja. Uređaji različitih proizvođača mogu međusobno komunicirati preko različitih komunikacijskih medija. Ovo pojednostavljuje planiranje i implementaciju funkcija objekta te omogućuje izvanrednu funkcionalnost, fleksibilnost i udobnost bez bilo kojeg dodatnog truda i troškova. KNX instalacija se može jednostavno prilagoditi novim aplikacijama i moguće je jednostavno napraviti proširenje. Nove komponente se mogu jednostavno povezati s već postojećom sabirnicom.

Nije potrebno središnje upravljanje zbog toga što svaki pojedini uređaj ima svoj mikrokontroler. Osim što KNX nudi upravljanje uređajima s jednog i/ili više mjesta, postiže se i značajna ušteda u potrošnji električne i toplinske energije. Primjerice, grijanje i rasvjeta su uključeni samo kada je to potrebno ili prema već zadanom profilu.

Implementacija KNX sustava

Nabla Slavonija d.o.o., kao ovlašteni partner KNX organizacije, u suradnji s investitorima i projektantima, pronalazi zajednička rješenja za implementiranje inteligentnih instalacija sustava KNX. Kako bi postigli što učinkovitiju potrošnju električne energije, nudimo projektna rješenja za inteligentno upravljanje u stambenim i poslovnim zgradama te zgradama opće namjene (fakulteti, škole, vrtići, ustanove različitih namjena…)